Blog

Panouri solare apa calda - comparatie de costuri

Panou solar apa calda – comparatie costuri

Panou solar apa calda, boiler electric sau centrala termica – comparatie de costuri.

Costuri pentru incalzirea apei menajere cu boilerul electric Pornim de la necesarul de apa calda pentru o familie cu 3 persoane x 50 litri/persoana:
150 litri * (45-12)°C = 4950 kcal / 860 (1 kW=860 kcal) = 5.76 kWh / zi
5.76 kWh * 0.6 Lei = 3.456 Lei/zi => 103.68 Lei/luna.

Amortizarea panoului solar

Luand in considerare perioada de functionare (perioada insorita) a panoului solar, de circa 9 luni/an, putem estima ca amortizarea panourilor solar compacte, se va face in circa 2-3 ani, in functie de tip (nepresurizat sau presurizat).
In cazul instalatiilor solare cu circulatie fortata (colectori solari, boiler, glicol si accesorii separate), respectiv instalatiile de capacitate mare, analiza costurilor este ceva mai complexa.
Asta nu inseamna ca le putem confunda, diferentele de cost, mentenanta si durata de viata facand diferenta intre cele doua modele.
In plus, panourile solare Solarkraft sunt echipate cu rezistenta electrica, fiind utila in zilele mai putin insorite sau la varfurile de consum de apa calda (la pensiuni hoteluri).
Putem analiza costurile si in cazul cazanelor pe lemne/peleti, insa in acest caz iese in evidenta confortul oferit de panoul solar, respectiv avantajul de a nu folosi centrala pe lemne pe timpul verii.

Costuri pentru incalzirea apei menajere cu centrala pe lemne
Costurile de incalzire a apei calde in cazul cazanelor pe combustibil solid, in sezonul cald, in afara de costul combustibilului si randamentul cazanului, depind de mai multi factori, ca perioada de functionare, cantitatea de lemne/peleti pe incarcare, uzura altor accesorii, etc.
Puterea cazanului (kW) / randament (%) / puterea calorifica kW/Kg = consum (Kg/h).
Chiar si in cazul locuintelor incalzite cu pompe de caldura, se recomanda ca apa calda sa fie preparata separat pe timpul verii, pentru o functionare la capacitate optima a echipamentelor.
Astfel, puterea electrica necesara pentru incalzirea apei menajere este mult mai mica decat puterea electrica minima a pompei de caldura, respectiv timpul de functionare.
In concluzie, este mai confortabil si mai ieftin ca pentru incalzirea apei menajere pe timpul verii, sa folosim panourile solare, profitand de energia solara gratuita.