Blog

Energia solara in Romania

Energia solara, principii de baza

In prezent, energia solara poate fi utilizata in mod eficient in toate regiunile din Romania. Energia solara captata de colectorii solari este data de nivelul mediu al radiatiei solare anuale – Global Horizontal Irradiation (GHI), in kWh/m2/an, respectiv Daily solar radiation horizontal, in kWh/m2/zi.
Romania se afla intr-o zona cu un bun potential al energiei solare, de circa 210 zile insorite pe an si cu un flux anual mediu de energie solara intre 1.000 si 1.300 kWh/m2/an, respectiv un flux zilnic (mediu anual) de energie solara, de 3,66 kWh/m2/zi, conform Daily solar radiation – horizontal.
Incalzirea apei calde menajere este cea mai frecventa utilizare a instalatiilor de panouri solare termice, si optional pentru aport la incalzire sau incalzirea apei din piscine. In lunile mai – august, energia captata de colectorii solari asigura practic in intregime acest necesar, iar in restul perioadei, aportul de energie solara contribuie substantial la economia de combustibil consumat de centrala termica. Economiile lunare medii pentru incalzirea apei calde menajere sunt estimate in graficul atasat.
Procentul din energia solara timp de un an pentru prepararea apei calde menajere, respectiv incalzire, asigurat de instalatia solara, este considerat “cota de caldura asigurata prin energie solara”. Principalul parametru care sta la baza dimensionarii instalatiilor solare pentru preparare apa calda menajera, este necesarul zilnic de apa calda menajera. Acest necesar poate fi determinat sau estimat pe baza normelor de calcul.
Prin achizitia unui sistem solar Solarkraft realizati, in medie, intr-un an, o economie de pana la 70% din energia necesara prepararii apei calde menajere, pe parcursul anului, pentru una sau doua familii