Blog

Despre panouri solare presurizate

Despre panourile solare presurizate si nepresurizate

Panouri solare presurizate sau nepresurizate – avantaje si mod de functionare

Sistemele solare compacte (cu boiler exterior) presurizate sau nepresurizate, au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, avand in vedere investitia minima pentru reducerea costurilor de preparare a apei calde.
Costurile reduse de mentenanta si usurinta in instalare, completeaza principalele argumente ale acestor tipuri de sisteme solare.
De asemenea, odata cu acordarea subventiilor prin programul Casa Verde si necesitatea beneficiarilor de a se incadra in limita acestor sume, panourile solare compacte au devenit o varianta constructiva ideala pentru recuperarea rapid a investitiei.
In acelasi timp, preturile accesibile ale panourilor solare compacte, determina tot mai multi beneficiari sa-si achizitioneze astfel de panouri solare, chiar si fara obtinerea subventiilor de la stat. Vezi preturi panouri solare presurizate.

Amortizarea investitiei

Putem estima foarte simplu perioada de amortizare a instalatiei solare, insumand costurile anuale pentru preparare apa calda cu energiei electrica (in cazul folosiri unui boiler electric) sau a costurilor de combustibil gazos sau solid (in cazul folosirii unei centrale termice). Astfel, in cazul sistemelor solare compacte, fie ca sunt presurizate sau nepresurizate, perioada de amortizare a investitiei este de circa 2-3 ani.
In cazul sistemelor solare compuse din colectori plani sau cu tuburi vidate, boiler vertical si accesorii solare, care folosesc glicol sub presiune, timpul de recuperare a investitiei este mai mare, avand in vedere complexitatea instalatiei solare.

Panouri solare presurizate – confort sporit la apa calda menajera

Sunt denumite simplu presurizate, datorita presiunii de functionare a boilerului, de pana la 6 bar, alimentate la presiunea apei de retea sau la sistemul hidrofor; astfel presiunea de iesirea a apei calde este constanta (si suficienta), indiferent de amplasarea sistemului solar (pe acoperis, anexe mici de inaltime sau chiar pe sol).
Au in componenta tuburi vidate “heat pipe” care incalzesc indirect apa din boiler, prin tecile de imersie din interiorul boilerului; functionare independenta. Tuburile vidate de constructie heat pipe (nu contin apa) folosesc pentru transferul termic, un bulb din cupru cu agent termic pe baza de glicol.
Pot functiona pe tot parcursul anului primavara-vara-toamna, chiar si iarna, cu izolarea corespunzatoare a conductelor de alimentare (temperatura minima exterioara de functionare: -27 grd. C).
Nu necesita golirea boilerului pe timpul iernii, doar golirea conductelor de alimentare cu apa / iesire apa calda.
Boiler cu izolatie foarte buna.
Fara costuri de mentenanta sau alte interventii.

Panouri solare nepresurizate

Asigura un minim de confort la apa calda, fiind utilizate in aplicatii cu un consum redus de apa calda menajera.
Boilerul functioneaza la presiunea atmosferica, folosind un rezervor auxiliar de umplere cu plutitor, pentru alimentarea cu apa.
Pentru a obtine o presiune cat mai optima la iesirea apei calde, Panouri Solare Nepresurizate necesita o amplasare cat mai ridicata sau in punctul cel mai inalt al cladirii (exemplu: 1 bar = 10 mCA).
Au in componenta tuburi vidate simple, in contact direct cu apa din boiler, folosind principiul termosifon.
In cazul spargerii unui tub, sistemul nu poate functiona.
Functioneaza strict in sezonul cald: primavara-vara-toamna.
Astfel necesita o golire completa a boilerului, pe timpul iernii sau al sezonului rece.